Schiettoren te Bokrijk (Genk) Terug

Deze schiettoren, een getuige van WO I, ligt op de grens van het domein Bokrijk, langs een pad tussen het arboretum en het Wiek.

Op 4 augustus 1914 vallen de Duitse troepen België binnen. De Maasforten vallen en op 20 augustus is Brussel reeds bezet. Antwerpen valt op 9 oktober in handen van de vijand. Aanvankelijk lijkt Genk te ontsnappen aan het oorlogsgeweld. Maar op maandag 28 september 1914 vallen iets buiten het centrum van Genk de eerste schoten. Het duurt tot donderdag 1 oktober voor de Duitsers terugkeren en de laatste Belgische troepen verdrijven. De eerste dagen verlopen erg woelig. Later nestelen de Duitse troepen zich op verschillende plaatsen in de gemeente.

Op de Zonhoverheide, ten noorden van Bokrijk, wordt een schietterrein aangelegd. Vanuit Kiewit vuurt men richting Genk zodat de kogels inslaan op de Boksberg. Vanuit de houten toren achter in het bos – later vervangen door de betonnen toren, die er zich nog steeds bevindt – controleert men de schietoefeningen. Heel wat bomen worden vernield. 

 uit: Bokrijk van kloosterdomein tot openluchtmuseum  dr. Paul Leppens Wijer 2009 is een uitgave van Limburgse studies vzw, Schansstraat 135, 3850 Wijer

Contact
Bokrijklaan 1
3600 Genk

Website