Kamp van Beverlo ingenomen Terug

Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog groeide het militaire Kamp van Beverlo, gelegen te Leopoldsburg, uit tot het grootste en meest moderne van Europa. Duizenden soldaten en paarden konden er worden ondergebracht; oefenpraktijken konden worden georganiseerd op ruime oefenvelden met ultramoderne schietstanden.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende het Kamp van Beverlo als uitvalsbasis voor de guerilla-activiteiten van militair-gouverneur Deschepper en zijn mankrachten. Ondanks het gegeven dat de Duitsers tijdens hun opmars het noorden van Limburg zo goed als onbezet lieten, namen enkele soldaten op 17 augustus het Kamp van Beverlo in. Begin september, wanneer de Duitse soldaten in het noorden van de provincie iets minder actief zijn, keert generaal Deschepper echter terug naar Leopoldsburg. Nog enkele weken opeert Deschepper vanuit het Leopoldsburg en het Kamp van Beverlo. Wanneer de strijd in het noorden van de provincie midden september echter heviger wordt, verlaat de generaal het Kamp van Beverlo en installeert zijn hoofdkwartier op verschillende andere plaatsen (onder andere in Bree). Vanaf oktober vestigden de Duitsers zich in Leopoldsburg en bouwden de voorzieningen van het Kamp van Beverlo verder uit. Reeds geplande werken van de Belgische soldaten werden verder uitgevoerd, nieuwe gebouwen werden gebouwd en tegen 1918 was heel het kamp voorzien van elektriciteit. Ook was het Kamp van Beverlo de site waar er voor het eerst met chemische wapens geëxperimenteerd werd. Chloorgas, het gifgas dat later door de Duitsers aan de Ijzer gebruikt zou worden, werd bijvoorbeeld ontwikkeld en uitgetest in het Kamp van Beverlo.

Extra info

Meer informatie over het Kamp van Beverlo via Museum het Kamp van Beverlo (http://www.museumkampvanbeverlo.be/).

Meer informatie over de Guerilla-strijd van Generaal Deschepper, zie "A. ROUHA, B. INDEKEU, A. VANNESTE, De Guerilla-Oorlog van Generaal Deschepper (Herfst 1914), Erpe, 2008.

Contact
3970 Leopoldsburg