Beringen

Beringen

In Beringen kan u na een lange restauratieperiode exclusief het hoofdgebouw van de mijnsite bezoeken. be-MINE onderging heel wat bouwfasen, waarbij gebouwen verwijderd, vervangen of vernieuwd werden. Het hoofdgebouw is het enige imposante gebouw dat nog uit WO I resteert.

Op Open Monumentendag, 10 september 2017, staat er om 14 u., 15 u. en 16 u. een gids voor u klaar.

Locatie: Hoofdgebouw B-mine, Koolmijnlaan 201, 3582 Beringen

In deze prachtige gemeente kan je het WO I verhaal nog verder ontdekken dankzij twee activiteiten van de Heemkundige kring van Beringen. Heemkring Kiosk neemt je mee voor een begeleide wandeling op de Beringse Markt. Beringen werd tijdens WO I door het herbergen van Generaal E.P. Deschepper zwaar aangepakt. Het verhaal van de verwikkelingen, het beleg, de represailles en plunderingen, hun impact op mensen, woningen, gebouwen en monumenten wordt verteld. Ook het "kleine" verhaal rond het Berings oorlogsmonument komt aan bod. Het geheel is onderbouwd met een betrokken tentoonstelling in het Heemlokaal: foto's, documenten, medailles, bespreking van gebouwen en monumenten. De locatie van deze activiteiten is in de kelder van het oude stadhuis op de Markt van Beringen. De Heemkring verwelkomt u van 10u tot 18u en verwent je om het half uur met een gidsbeurt vanaf 11u (startpunt kerk).

In 2017 vieren de provinciale Monumentenwachtvereigingen hun 25-jarig bestaan. Monumentenwacht Limburg verwent u daarom op be-MINE met een indrukwekkende afdaling van één van de schachtbokken. Beringen bruist nog meer op deze dag dankzij de grote Mijnhappening! Ontdek de activiteiten op www.mijnhappening.be. Een hele dag vol familieplezier op be-MINE Beringen!

Foto: © KIK-IRPA, Brussel